An introduction of Atlas Mall Project

Atlas Mall

The owner of Atlas Mall is "Bagh Ferdos-e Iranian" Company whose 40% of shares belongs to Social Security Insurance Fund Institution of the Villagers and Nomads and 60% of its shares belongs to Iranian Atlas Construction Companies Group.

 "Bagh Ferdos-e Iranian" Company  (Private Held Co.) was registered in 2010 and all of the activities related to Atlas Mall Project are done by this company, activities like; choosing and buying the site, selecting the design consultants, selecting the contractor and eventually construction and selling and providing the needs of the company from inside or outside the company. 
The company is managed by the board of directors, and CEO and other employees are executive factors of the board of director's policies. The board consists of five members that are selected by shareholders and are responsible for company's policy-making. 

The land of this project was purchased from Real Estate and Properties organization of Tehran Municipality in 2011 and obtained the license of construction from Tehran's District 1 Municipality with a density of 440% and based on levels and widths 111M for office and commercial use, and accordingly it is being constructed. 

In order to cover the social insurance of painstaking and deprived rural classes of people and farmers by approving bylaw of the social insurance of villagers and nomads in the board of ministers and after going through legal stages and getting final approval of Head of the Parliament, the Social Security Insurance Fund Institution of the Villagers and Nomads was formed in August 2005 and now is the country's administrative of villagers and nomads social security.

Atlas Mall has been defined in a land with an area of more than 11000 square meters in 19 floors and having an approximately 140000 square meters infrastructure area. The uses of this glorious complex, located in Niavaran Neighborhood –Tehran district 1, consist of 6 parking floors, 4 commercial floors, 1 food court, restaurant and theme park and 9 office floors.  

Atlas Mall Project has been planned based on a 51-month program and its construction operations have been started which are predicted to be finished at the end of the year 2015.
The strategic location of Atlas Mall Project:
Because of having natural resources and historical-cultural legacy, District 1 Municipality of Tehran and Shemiranat area are regarded as the most desired parts of Tehran. Niavaran District is faced with public welcome of the citizens  for shopping and recreation, therefore Atlas Mall is a Pleasurable opportunity for those who are interested in business, working, and recreation in the best part of Niavaran.
Relative Advantages:
Some of the relative-local advantages of Atlas Mall are as follows:
. Easy access to four main highways i.e. Shahid Babaei Highway, Storey Highway of Sadr, Imam Ali Highway, and Shahid Sayyad-e Shirazi Highway.
. Outstanding local position and beautiful views towards north and south of Tehran.
. Adjacency with green nature and Niavaran beautiful Park.
. Same level access to 3 commercial floors from Pasdaran Street due to the ground suitable slope.
. The largest capacity of parking throughout Niavaran District.
The table of Atlas Mall's use levels summary:

 Floor the Use Units net area (square meters)
+3 to +10 office                        192 26418
+2 Food court-theme Park and restaurant          19 4878
-3 to +1 commercial and Big department store     289 21935
-8 to -1 parking                     1429 44429


Architecture, Design, and Project shape 
The architecture of Atlas Mall can be studied based on two standpoints: one is the shape and morphology of this building and the other one is debates over internal design and spaces related to it. 
In the section related to the shape, in addition to the aesthetics and avangard debates, we have attempted to make the project's shape compatible with the potentials of the site and create the best combination regarding the vision, landscape, the site shape and etc. If architecture is interpreted as the art of space creation, this purpose in the internal design of the complex is the actual representation of the interpretation in a way that mere construction has not been aimed at and the art of space creation has been the eventual goal of the project's builders and activists. The space that is based mainly on transparency and readability creates an effective, vigorous and vertical impact on the memories of those who have chosen this complex as their business or shopping center. 
According to the shape of the land and its slope from north to the south and its location among the streets and adjacent lands, the project's design has been done in a way to be compatible with the park landscape as much as possible besides observing standards and certain codes due to adjacency with Niavaran Park, using the green space of the park inside the site, and organizing office spaces, food court and restaurants; and this matter has given the design an extraordinary architectural shape. 
The relation of the Project's design with local position:
The land of the project is located in District 1 of Tehran Municipality in Shemiranat zone, one of the best climatic and touristic regions. This matter leads to positioning the design and construction quality. Hence, after several months of numerous studies, collecting statistical data, consulting with the advisor engineers and passing through various filters such as asking for the advice of the value engineers and experienced managers, we decided to construct a project with office-commercial use.  
Designing the project façade in the commercial section and other uses:
The total volume and façade of the building has been designed in a way that gives the beholders a sense of being welcome and invited into the building. Merging surrounding countryside into the building made designers design the building façade linearly. Consequently we see a closed façade in commercial section and a glass façade and linear (horizontal) elements in office section. Between these two, the restaurant and food court with their retreat make the volumes personalized with different operations. Considering particular position of the land and the street resting on 3 ground directions and its north to south slope which is 13 meters or approximately 7% high, provides the possibility of direct access to the floors -1, -2 and ground floor.
 Mainly, the complex spaces are:
Underground floors -3 to -8 including parking, warehouse, and installation.
Ground floor (-2), including the big department store and other commercial units, welfare and sanitary services, chapel and a place for child care.
ground floors (-1), (0) and floor +1 including commercial stores
floor +2 including restaurant, food court, and theme park
.  floors +3 to +10 including office units
Special attention to the accesses 
This complex has three pedestrian entrances from Pasdaran Street (northern and eastern) side and because of the slope of this Street, each entrance gets access to a floor and actually the floors that because the project's surface is determined as the base in the most northern point on land, are named as -2 and -1, are considered as ground floors and have the same level access. Also, for having access to parking lots and warehouses, two accesses from Tangestan Street and one access from Pasdaran Street have been predicted and embedded. 
Special and welfare facilities
For more efficiency of the project and providing the customers' wishes and needs of the people who choose Atlas Mall as a place for shopping or spending time, suitable spaces have been considered. In commercial floors visitors are provided with resting stations with convenient furniture, several café shops and also video games saloon, and some areas for child care. 
Traffic Designing in Commercial Section and the way of access to the spaces 
 For easy access and solving traffic problems of the building it has been attempted to provide enough (1400 vehicles – 45000 square meters) parking space. Separate entrance and exit from north and south with the mild slope of the ramps, intelligent and electronic control of parking, embedding a carwash for the convenience of the customers and also a special dock for goods shipping are some of the facilities of the parking of this complex. We have tried to put the commercial section in the middle of the building, between parking and office spaces, and arrange all the spaces in a direct connection with each other by elevators and escalators and each section have a link with outside area separately.
Interesting Spaces
Besides the open spaces in the northern part of the land, this complex contains countryside and a desirable environment, right for individuals' gatherings. Panoramic elevators and escalators connect commercial floors (a vertical connection) and after entering the building in the center of commercial spaces, a large void with an area of 600 square meters, including a restaurant on floor -1 multiplies the desirability of the surroundings and makes commercial floors integrated in a way that each commercial floor overlooks another one. 
Restaurants Spaces 
Floor +2 is allotted to the restaurant, theme park, and food court and as a result of being located between office and commercial sections; one can access it easily from both two parts. Its area is about 4800 square meters including a unit of equipped luxurious and beautiful restaurant, and 17 units of food court and a unit of theme park. An area of about 2000 square meters in open spaces (terrace or covered) ,with outstanding view to Niavaran Park space, has been thought of for restaurants and dining in a pleasant environment. 
The Elevators and Escalators
 According to statistics of number of individuals, 25 elevators have been allotted for transmitting people in a day and different hours especially at the peak of the traffic. Four numbers of these elevators are panoramic and the rest are freight and individuals carriers with various speed. In commercial section besides the elevators, the escalators provide a faster connection between the commercial floors.
Providing about 1400 units of parking, is one of the other distinguishing factors of this project that because of the parking shortage predicament in Tehran can be accounted as an interesting feature for users. Particularly that the desirable quality of its design and very suitable width of the ramps have provided rapid and easy passage of cars in all floors, separating floors for the owners and customers and installing intelligent systems of automatic control of automobiles and also separating Parking entries and exits for human and goods carrier automobiles are some of other advantages of Atlas Mall Parking. 
Material of the Project's Façade and Joinery      
The general strategy in joinery would be based on considering the color and tissue of the building's main factors. In this case, the floor surface, ceiling, wall and vertical connections are checked separately and different alternatives will be designed for each one. Finally, from among various cases (according to materials kind, tissue and shape) the best ones will be chosen. Therefore, we have attempted to utilize the most recent and highly efficient technological materials, according to their use, in the building's façade and joinery in different parts.    

Applying Value Engineering in Designing Atlas Mall
Value Engineering is an approach that at present our country's Engineering Society has recognized and expanded its basics to an accepted extent. Having had a functional vision, value engineering has been analyzing various aspects of the project and the risks inside and outside it; and relying on team work, paved the way for projects' success. 
Atlas Mall Project is not an exception and according to the physical progress of the project, the analysis was put in the agenda and in this regard, one of the most authentic country universities' Study and Research Centers was selected as the leadership team of the value engineering studies. All throughout the studies it was attempted to provide an appropriate bed for modeling and branding according to the position of Atlas Mall Company and the related groups.
In these studies we tried to look differently at the group, besides suspecting functions and present strategies, that this team work lead to creating affecting and fundamental scenarios during the projects life. Without a doubt, implementing these scenarios will play a worthy role in the project's success. During decision making process we should avoid the doubts such as lengthening the designing duration and doing fundamental changes; because the execution of approved cases would be among the essential and necessary conditions of different and successful birth of the project. 
Value Engineering acts according to its agenda, and adherence to this program and following it are recognized as the advantages of this approach. This program gives a specific structure to the Value Engineering studies and directs its proceedings. Numerous approaches have been included in this program and its activity variation is a lot in a way that it has embedded in itself in one hand collecting and classifying data, calculating lifetime costs and simple and complicated ways of evaluation, and on the other hand group creativity, idea giving , and presentation. 
In this plan, after choosing improvable and functional areas and considering project's progress and actual limits, the team members selected 5 improvable areas in order to give ideas about and eventually 547 ideas were presented. After the evaluation process, 25 ideas were selected for expansion and development phase and via forming expert groups; detailed investigation of ideas was done in four categories. Eventually, in different parts of architecture and traffic (4 scenarios), structure (7 scenarios), mechanical services (2 scenarios) and selling and performance approaches (3 scenarios) were finalized.  
The most important results of Value Engineering Studies are as follows:
. Opening and expanding main void
. The project's main façade orientation towards Niavaran Park and mountains of North of Tehran
. The commercial section retreat and development of pedestrian and car passages through Pasdaran Street wall
. Reforming importance factor in structure designing
. Eliminating interruption seam
. The orientation of pillars' angels